Moda


Moda:   

Què és la moda?

 La moda és un fenòmen que va molt més enllà del simple fet de vestir-se per fer-se passar el fred o per tapar-se el que no volem ensenyar.
 És un fenòmen social total. Per entendre-la cal analitzar la nostra cultura, les característiques de la nostra societat.
  En aquesta societat tan deshumanitzada en la que vivim, dins d'un context globalitzat. La nostra identitat es reforça sovint en la mesura que ens sentim identificats amb un col.lectiu concret.
 És a partir d'aquesta necessitat de ser acceptats socialment,  que el capitalisme en les darreres dècades ha sofisticat una indústria gegantina.
  Aquesta "indústria" per així dir-ho,  es val de la publicitat en les seves múltiples manifestacions per crear-nos a tots el desig de comprar.
  Així, molts de nosaltres ens podem deixar  endur a vegades per aquest impuls de comprar un producte,  que ben mirat no necessitem realment per sobreviure. ..Aleshores què  ha passat?
   Que en el  nostre context, en la nostra complexa societat d'una manera molt encoberta, ens han creat  la necessitat de reafirmar-nos amb la moda.APUNTS SOBRE LA HISTÒRIA DE LA MODA:En aquesta caricatura es fa una paròdia. Però no està tan allunyada de la realitat. Al s. XVIII,  hi havia perruquers famosos per fer pentinats tan alts entre l'aristocràcia, que les clientes havien d'anar agenollades dins del carruatge per no malmetre'l. 
Als anys cinquanta del segle passat, no hi havia com ara una diferència entre la roba "adulta" i "juvenil". Les noies anaven als instituts amb sabates fines de taló i amb faixa interior. Realment aquest "look", encara que molt "femení",  no era gens còmode per a les dones que el portaven resignades.


 

Veieu una desfilada de moda d'alta costura?.
 Igual que dos-cents anys abans. Els vestits eren dissenys pràcticament  únics i només accessibles a les persones amb molts diners?  Doncs bé, actualment passa  una mica el mateix amb l'alta costura dels grans dissenyadors.

Les grans marques de roba també manlleven idees fresques del que la gent corrent porta pel carrer, de les tendències més "autèntiques".
 Els que es dediquen a això són "els caçadors de tendències".
  Per exemple, l'estètica punk va començar en entorns socials mig marginals...Els grans dissenyadors,  creadors de tendències van veure de forma oportunista les possibilitats d'aquell estil.
  Encara les influències de l'estil punk de fa trenta anys les podem comprovar en els nostres "looks"  quotidians.

Comentaris